PIZZERIA RESTAURACJA W PIWNICY - O nas

 

Pizzeria Restauracja w PiwnicyZapraszamy do naszej Sali Śródziemnomorskiej gdzie znajdziecie Państwo niepowtarzalny klimat i miłą obsługę, znakomite pizze z pieca, makarony oraz sałatki.

Dania przyrządzamy ze świeżych produktów na miejscu. Pizzę robimy z własnego znakomitego przepisu wypiekając w piecu opalanego drewnem.

Sałatki są wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców przyprawiane oryginalnymi sosami o smakowitym zapachu i smaku

Zapraszamy Państwa do nas na przepyszne pizze, makarony i dania obiadowe, już dzisiaj zapoznaj się z naszym menu.

 

HISTORIA PIZZY

Przypuszcza się[potrzebne źródło], że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.

 
projekt / wykonanie strony www: graffik.com.pl